Csoóri Szalon a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Márciusban második alkalommal folytatódik a Fonó Budai Zeneházban Vecsei H. Miklós vezetésével a rendhagyó formátumú Csoóri-szalon. Felkérésünkre a magyar zenei és színházi élet legfontosabb szereplői zenésítik meg Csoóri Sándor egy-egy versét, gondolatát, esszérészletét. Az alkalmakon az elkészült zenén túl beszélgetést hallhatnak az érdeklődök az alkotófolyamatról, valamint arról, hogy az alkotók mennyire tudtak kapcsolódni Csoóri gondolatiságához, irányt tudott-e mutatni nekik a bizonytalan helyzetekben.

Vendégünk 2022. március 27-én vasárnap 15 órától Henri Gonzo lesz! Szeretettel várjuk Önöket és barátaikat idei szalonjainkon közös nevezőkben, közös utakban bízva!

gonz.jpg

Halálra táncoltatott lány – Bemutató

halalra.jpg

Csoóri Sándor halálának ötödik évfordulóján idén egy különleges bemutatóval emlékezhetünk meg a neves íróról. Novák Péter rendezésében a Nomád Nemzedék Társulat viszi színpadra az 1959-ben megrendelt darabot. A művet nem kellett aktualizálnia a rendezőnek, hiszen a „Halálra táncoltatott lány” című darab mondanivalója ma, s mi több örök érvényűen aktuális. A szerelem csábító édessége, a féltékenység mérge, a tiltás és a dacos ellenállás, a szegénység valamint a gazdagság, a családi hagyományokért hozott ésszerűtlen áldozatok örök küzdelmei kerülnek terítékre. A rendező, Novák Péter így vall a darab megszületésének a szándékáról: „Minél többet őrizni az eredeti írói szándékból, minél inkább tartani vele a történet sűrűjébe, különös tekintettel arra a megrázó lírai környezetre, amiben megszólal.”

Táncosok:
Józsa Tamás, Santana Cadena Diána, Chifor Lénárd, Bodnár Dániel, Kiss Sarolta, Gál Nóra, Dajka Ilka, Marosy Gerda, Bolgovics Gergő, Bölcsföldi Bálint, Sosovicza Fanni

Szereposztás:
Szabó Gábor: Béhr Márton
Sági Erzsi: Kulcsár Viktória
Bíró: Bede Fazekas Szabolcs
Halál: Orosz Ákos
Gazdag legény: Appelshoffer János
Gábor anyja/Öregasszony: Rémi Tünde
Vénasszonyok: Balogh Melinda, Izabella Causanell
Őrmester: Berecz István

Zenekar:
Horváth Balázs – hegedű
Deáky Márton – szaxofon
Lajti Ákos/Könczei Bálint – brácsa
Pandák Viktor/Deáky Máté – bőgő
Bősze Tamás Jean-Pierre – ütőhangszerek, koboz
Csurkulya József – cimbalom

Munkatársak:
Dramaturg: Sediánszky Nóra
Zeneszerző: Kelemen László
Látvány-rendező: Kuthy Ágnes
Rendezőasszisztens: Sárosi Emőke
Koreográfus: Berecz István
Fotó: Fürjes Viktória

Támogatók: EMMI, Csoóri Sándor Alap

Jegyvásárlás: https://nemzetitancszinhaz.jegy.hu/.../bemutato.../727049

CSOÓRI  SZALON a Petőfi Irodalmi Múzeumban

korniss.jpg

Vendég: Korniss Péter fotográfus. Kolozsvárról érkezett a magyar fővárosba, hogy ide varázsoljon egy otthonról hozott titokzatos világot. 1956-ban jogi hallgatóként az egyetem forradalmi bizottságának tagja volt, s bizony emiatt ki is zárták onnan, a mi nagy szerencsénkre, hisz mennyivel szegényebbek lennénk az ő képi világa nélkül! Az életműve mellett van még egy különlegessége: a hűsége. Ez a munkáján túl, természetesen kiterjed a családjára és a barátaira. Ilyen szálak kötötték Csoóri Sándorhoz is, aki nemcsak „alanya” volt, hanem a munkájában társa, és sok évtizeden keresztül a barátja. Csoóri Sándor költőre, íróra, közéleti emberre emlékeznek barátai, így állítva emléket az embernek, akiről egyik értője így fogalmazta meg írásai lényegét: „olykor szociográfiai pontosság, olykor festői víziók, olykor utánozhatatlan emberi-nemzeti aggódás” jellemzi.

Időpont: 2020. március 19., csütörtök, 18:30–20:00

Helyszín: Károlyi utca 16., Budapest, 1053

Facebook: https://www.facebook.com/events/1221922664673622/?active_tab=about

A Nomád Nemzedék Alapítvány programja.

CSOÓRI  SZALON a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Csoóri Sándor költőre, íróra, közéleti emberre emlékeznek barátai, így állítva emléket az embernek, akiről egyik értője így fogalmazta meg írásai lényegét: „olykor szociográfiai pontosság, olykor festői víziók, olykor utánozhatatlan emberi-nemzeti aggódás” jellemzi.

 

Csoóri Sándor költőre, íróra, közéleti emberre emlékeznek barátai, így állítva emléket az embernek, akiről egyik értője így fogalmazta meg írásai lényegét: „olykor szociográfiai pontosság, olykor festői víziók, olykor utánozhatatlan emberi-nemzeti aggódás” jellemzi.

 

Vendégünk Illyés Mária művészettörténész. Nálunk, magyaroknál a művészettörténészek nagy alakjai között ott vannak az igazi tudással felvértezett, okos nők is. Gondoljunk csak Supka Magdolnára vagy Dávid Katalinra. Illyés Mária is ebbe a sorba tartozik. Az ő kiválasztott területe a 19. és 20. századi magyar és európai művészet volt. Mindemellett, Édesanyja Kozmutza Flóra halála után, átvette Édesapja, Illyés Gyula életművének gondozását, hagyatékának feldolgozását, s teszi mai napig. Csoóri Sándort már az ötvenes években ismerte – még szinte gyermekként – s a költő haláláig rendszeres kapcsolatban voltak vele, férjével, Kodolányi Gyulával együtt. Erről beszél és mesél felidézett emlékeiből. Édesapjáról, Édesanyjáról, a sok-sok barátról, a politikai és az irodalmi életről.

Szeretettel várjuk 2020. február 20-án, 18.30h-ra a Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Károlyi utca, 16) dísztermébe.

Páva Klub a Petőfi Irodalmi Múzeumban

páva.jpg

Szeretettel hívjuk és várjuk a havonta jelentkező Páva Klubunkba, Csoóri Sándor szavaival:

Vendégünk: Berecz István, aki úgy mellékesen, képzettsége szerint dr. Berecz István.

Kétszeres Aranysarkantyús táncos, az első, 2012-es Fölszállott a páva szólótánc kategóriájának győztese. Több kontinens, legalább húsz országába vitte el hírünket táncainkkal, muzsikánkkal!

Manapság nem szeretik, ha az embert a felmenőihez is mérik, de Berecz István csak nem haragszik meg amiatt, hogy felemlegetjük a néptáncos Édesanyát vagy a mesemondó Édesapát, akiknek méltó követőjévé vált!

Meghívott vendégeivel, barátaival magyar férfitáncokat mutatnak be, illő magyarázattal!

Időpont: 2020. február 13, 18.00 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum. 1053. Károlyi u. 16, Díszterem.

Sztorik, emlékek, gondolatok Csoóri Sándorról – Csoóri Szalon
a Petőfi Irodalmi Múzeumban

fortepan_138785.jpg

A Liszt Ferenc téri Könyvklub, az első budapesti táncház 1972. május 6-án. Balról Korniss Péter fotográfus, Novák Ferenc koreográfus, Borbély Jolán etnográfus, Csoóri Sándor költő. Forrás: Fortepan

Csoóri Sándor költőre, íróra, közéleti emberre emlékeznek barátai, így állítva emléket az embernek, akiről egyik értője így fogalmazta meg írásai lényegét: „olykor szociográfiai pontosság, olykor festői víziók, olykor utánozhatatlan emberi-nemzeti aggódás” jellemzi.

Húsz beszélgetést rögzítettünk filmre, húsz kortárssal, akik Csoóri Sándorra emlékeznek ki-ki a saját élményei alapján. A filmeket levetítjük, majd a filmben szereplők a saját életükről, élményeikről mesélnek, mintegy „párhuzamos életrajzon” keresztül mutatva be azt a korszakot, amelyben éltünk.

Mai vendégünk Novák Ferenc Tata, akit egy ország szeret és tisztel. Mit egy ország? Az egész Kárpát-medence! Csoóri Sándorral, egy diákcsere alkalmával találkozott Szamosújváron. Ez a barátság egészen a kétezer tízes évek derekáig tartott. Egyikük néprajzosként a koreográfusi, rendezői és etnográfusi pályát választotta, másikuk az irodalom és a filmek világát, örökös aggódással figyelve sorskérdéseinkre. Mindketten féltették a magyar kultúrát, mint egy ritka madarat, amelyiknek túl kellett élnie az ellene indított támadásokat!

Szeretettel várjuk 2019. december 10-én, 18.30h-ra a Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Károlyi utca, 16) dísztermébe.

Kérjük, részvételi szándékát jelezze Kurucz Károlynénak a 06 20 368-0250-es telefonszámon és a karolyne.kurucz@mtva.hu e-mail címen.

Dátum: 

2019. december 10. 18.30

Nemzeti Színház, Kaszás Attila Terem

csnemzeti.png

2019. december 15. 19 óra 30 perc (Bemutató)

„...én láttam a világot”

Csoóri Sándor versei szülőföldről, szerelemről és a nemzet iránt érzett felelősségről

A költő verseit megszólaltatja:

Bálint Márta
Kossuth-díjas színművész
és

Rátóti Zoltán
Jászai Mari-díjas, Kiváló- és Érdemes művész

További részletek:

https://nemzetiszinhaz.hu/hirek/2019/11/en-lattam-a-vilagot?fbclid=IwAR30vGn-fex5C-CuJEiWvRt9KJBDxNkpE4R0qnkq7WbI3_wTwvfWdiBTKo4#.XegJ-3BdC1s.facebook

CSOÓRI  SZALON a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Csoóri Sándor költőre, íróra, közéleti személyiségre emlékeznek barátai, így állítva emléket az embernek, akiről egyik értője így fogalmazta meg írásai lényegét: „olykor szociográfiai pontosság, olykor festői víziók, olykor utánozhatatlan emberi-nemzeti aggódás” jellemzi.

Húsz beszélgetést rögzítettünk filmre, húsz kortárssal, akik Csoóri Sándorra emlékeznek ki-ki a saját élményei alapján. A filmeket levetítjük, majd a filmben szereplők a saját életükről, élményeikről mesélnek, mintegy „párhuzamos életrajzon” keresztül mutatva be a korszakot, amelyben éltünk.

Mai vendégünk Duray Miklós, a felvidéki magyar ügyek egyik legkövetkezetesebb harcosa. Több mint ötven éven át, a hatvanas évek közepétől állt kapcsolatban, barátságban Csoóri Sándorral. Ő pozsonyi magyarként tette a dolgát, s mint köztudott, a hivatalos csehszlovák szervek kétszer is börtönnel jutalmazták konok következetességét. Közös gondolkodásuk egyik legszebb példája az az Előszó, amelyet Csoóri Sándor írt Duray Miklós, nagy port kavart, Kutyaszorító című könyvéhez. Mindketten megkapták a jól megérdemelt büntetésüket 1983-ban.

Szeretettel várjuk 2019. november 21-én, 18.30h-ra a Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Károlyi utca, 16) dísztermébe.

Csoóri est meghívó.jpg

Szeptember 16-án, a Várkert Irodalom Aposztróf estjeinek szezonkezdése a XX. századi magyar irodalom egyik kulcsfontosságú szerzőjének bemutatásával indul. A beszélgetős, zenés-irodalmi előadás középpontjába Csoóri Sándor kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas költő, esszéíró, prózaíró kerül. Csoóri pályája 1953-ban indul, s Görömbei András szerint „költőként az a legnagyobb irodalomtörténeti érdeme, hogy összetéveszthetetlenül egyéni színnel vitte tovább költészetünknek azt a fő vonulatát, melyet elődei és kortársai Balassi Bálinttól Nagy Lászlóig megteremtettek.”

Milyen a Csoóri-vers? Miképp jelenik meg munkásságában népköltészeti és történelmi hagyomány, s hogyan olvassuk esszéit? Miképp lehet ezt a páratlan életművet a legfiatalabb generációhoz közel hozni? Az est két részében kortársakkal és irodalmár barátokkal beszélgetünk Csoóri Sándor életművéről, és megidézzük a Párbeszéd sötétben című előadást, amit Vecsei H. Miklós Junior Prima-díjas színművész alkotótársaival hozott létre, vallva: „az az erő, az a mágia, személyesség és metsző őszinteség, ami az ő esszéiből, verseiből árad igazi hiánycikk, vagy inkább értékrés az életünkben”.

Közreműködők:

Vecsei H. Miklós
Kiss Flóra (Quimby, Subtones)
Mihalik Ábel (Hiperkarma, Kispál és a borz)
Novai Gábor (Mörk)
Frimmel Jakab (Abel Label)

További információ: https://varkertbazar.hu/esemenyek/aposztrof-csoori-sandor-est

Aposztróf – Csoóri Sándor-est

Pásztornap

cskép.jpg

Pásztornap
- megvalósul a Fonó és a Nomád Nemzedék Kft. együttműködésében

 

Annyi év kimaradás és nyavalya után, kamatostul és még szilajabban visszavág a legendás-híres-hírhedt Pásztornap!

A Pásztornapra ma élő nagy tudású pásztorokat hívtuk meg, akik énekben, táncban, valamilyen hangszerjátékban, vagy más mesterségben kiemelkedőek.
A pásztorság államiságunk előtti mesterségünk, amelynek utolsó utáni képviselői még ma is terelik a jószágot, és végzik el a juhászat, gulyás- vagy csikósmesterség körüli temérdek teendőt. A pásztorok a külső hatásoktól való elszigeteltségük miatt a magyar népi kultúra legfontosabb megőrzői, kútfői voltak. Hitviláguk, iparművészetük, muzsikájuk, énekeik, táncuk kultúránk legértékesebb részét őrzi, írásbeliségünk előtti emlékezet kel életre bennük.
A Pásztornapra ma élő nagy tudású pásztorokat hívtuk meg, akik énekben, táncban, valamilyen hangszerjátékban, vagy más mesterségben kiemelkedőek.
Programunk során a Hungarikummá nyilvánított karcagi birkapörkölt készítését is bemutatjuk, aki jól viselkedik, meg is ízlelheti. A Karcagi Birkafőző Fesztiválon évek óta az első helyet elnyerő Csontos György juhász és fiai készítik ezt a pompás étket, ősi hagyomány szerint a fejet is belefőzve. Énektanulás és tánctanulás, beszélgetések, Az estet gálaműsor zárja. Itt felvonultatjuk a legjobb énekes pásztorok mellett a színpadi táncosok pásztortáncok iránt legelkötelezettebb csapatát. A muzsikát szintén sokat-próbált, fekete-öves zenészek szolgáltatják- olyanok, akik nem riadnak vissza egy-két fenyegető juhászkampótól a színpadon sem: Halmos Attila ‘Csiga’, Patyi Zoli, Mester László ‘Pintyő’, Zimber Ferenc, Pandák Viktor és ifj. Szerényi Béla, valamint Papp László szűrszabó, aki kiváló ismerője a pásztorénekeknek. Egy gyönyörű színpadi produkció, amelyben ennek a legendás, letűnő félben lévő móriczi világnak a legendás alakjai, a szilajságuk, ugyanakkor a méltóságuk mutatkozik meg, ezáltal a magyar kultúra színe-java, esszenciája.

 

14.00 - Birkafőzés 3 rend Csontossal - Csontos György juhász, valamint fiai: Csontos György, Csontos Péter és hangolódás a zenekarral: Halmos Attila ‘Csiga’, Patyi Zoltán, Mester László ‘Pintyő’

14.30 - Páva klub: Gencsi Zoltán előadása: Híresek, örökösök, velünk élők- előadás a Hortobágy Örökös pásztorairól

15.00 - Páva klub: Dr. Molnár Zsolt, etnoökológus, Ökológiai Kutatóközpont
- Magyarok tippanja, mongolok botuulja: pásztorok tudománya egy botanikus szemével

15.30 - Páva klub: Beszélgetés bakonyi pásztorvendégeinkkel- beszélgetést vezeti: Szabó Csaba

16.15 - Dalolás és daltanulás Bartalos János bakonyi juhásszal, közreműködik Császár Dominik furulyán, dudán

16.30 - Páva klub: Beszélgetés hortobágyi pásztorvendégeinkkel - beszélgetést vezeti Bácsi István, Gencsi Zoltán és Papp László

17.30 - Dalolás és daltanulás Németi János juhásszal és Csinos Molnár Imre gulyással

18.00 - Birkavacsora

20.00 - Pásztorünnep- színpadi műsor- közreműködnek pásztorvendégeink a Bakonyból, a Kunságból, a Hortobágyról és a Felvidékről
Közreműködnek:
Táncosok:
Appelshoffer János, Hajdú Flórián, Juhász Bence Zsombor, Juhász Sándor, Kádár Ignác, Kovács Gábor, Kovács Norbert ‘Cimbi’, Kupec Zsolt, Lajkó Levente, Szabó Csaba, Szappanos Tamás, Végső Miklós
Zenekar:
Agócs Gergely- tárogató, duda
Halmos Attila ‘Csiga’, Patyi Zoltán - hegedű, Mester László ‘Pintyő’- kontrák, Pandák Viktor- nagybőgő, Zimber Ferenc- cimbalom, ifj. Szerényi Béla - tárogató, furulyák

21.30- Pásztormulatság hajnalig

Meghívott pásztorok Felvidékről, Nagykunságból, Bakonyból és Hortobágyról:

Árvai Sándor juhász, Lénárddaróc

Bastyúr István juhász, Szilice - Felvidék

Csontos György juhász és fiai, Karcag

Bakonyi juhászok:

Bartalos János
Dávid László
Dávid János
Elbert Márton gulyás
Juhász Imre
Kankó József
Konkoly József
Konkoly Csaba
Lákics Ferenc
Mészáros Imre
Györke Károly

 

Pásztorok a Hortobágyról:

Bordás János csikós, Balmazújváros
Bordás Ádám csikós, Balmazújváros
Csinos Molnár Imre gulyás, Hortobágy
Kosina Péter gulyás számadó, Balmazújváros- Darassa puszta
Kosina Péter csikós, Balmazújváros- Darassa puszta
Kordás János csikós, Balmazújváros
Loncsák Lehel juhász, Hortobágy
Loncsák János juhász, Hortobágy
Németi János juhász, Balmazújváros
ifj. Németi János juhász, Balmazújváros
Sáfián László juhász, Hajdúsámson
Sáfián Lászlóné Ibolya, Hajdúsámson
Sáfián Lajos juhász, Hajdúsámson

 

Jegyek: 1000 Ft elővételben, 1500 Ft a koncert napján

https://fono.jegyek.passeum.com/jegyek/pasztornap

Csoóri Szalon Vecsei H. Miklóssal a Fonóban

cskép2.jpg

Tavasztól a Fonó Budai Zeneházban folytatódik Vecsei H. Miklós vezetésével a rendhagyó formátumú Csoóri-szalon. Felkérésünkre a magyar zenei és színházi élet legfontosabb szereplői zenésítik meg Csoóri Sándor egy-egy versét, gondolatát, esszérészletét.

Az alkalmakon az elkészült zenén túl beszélgetést hallhatnak az érdeklődök az alkotófolyamatról, valamint arról, hogy az alkotók mennyire tudtak kapcsolódni Csoóri gondolatiságához, irányt tudott-e mutatni nekik a bizonytalan helyzetekben.

Vendégek lesznek többek között: Kollár-Klemencz László, Henri Gonzo, Margaret Island, Tóth Árpád, Agócs Márton, Szabó Balázs.

Az első alkalom: 2022. március 20. 15:00
A beszélgető partner Kollár-Klemencz László lesz.

A belépés ingyenes!

Csoóri Sándor - Halálra táncoltatott lány

cskép3.jpg

A ballada-játékot a Nomád Nemzedék Társulat előadásában láthatják.

TÁNCOSOK | DANSATORI:

Józsa Tamás, Santana Cadena Diána, Chifor Lénárd, Bodnár Dániel, Kiss Sarolta, Gál Nóra, Dajka Ilka, Marosy Gerda, Bolgovics Gergő, Bölcsföldi Bálint, Sosovicza Fanni

 

SZEREPOSZTÁS | DISTRIBUȚIA:

Szabó Gábor: Béhr Márton
Sági Erzsi: Kulcsár Viktória
Bíró: Bede Fazekas Szabolcs
Halál: Orosz Ákos
Gazdag legény: Appelshoffer János
Gábor anyja/Öregasszony: Rémi Tünde
Vénasszonyok: Balogh Melinda, Izabella Causanell
Őrmester: Berecz István

 

ZENEKAR | ORCHESTRA:

Horváth Balázs – hegedű, harmonika
Deáky Márton – szaxofon
Lajti Ákos/Könczei Bálint – brácsa
Pandák Viktor/Deáky Máté – bőgő
Bősze Tamás Jean-Pierre – ütőhangszerek, koboz
Csurkulya József – cimbalom

 

Dramaturg: Sediánszky Nóra
Zeneszerző: Kelemen László
Látvány-rendező: Kuthy Ágnes
Rendezőasszisztens: Sárosi Emőke
Koreográfus: Berecz István

 

Rendező | Regia: Novák Péter

Halálra táncoltatott lány a Nomád Nemzedék Társulat előadásában

cskép4.jpg

Időpont: 2022. február 4. (péntek) 19 óra
Helyszín: csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Háza
Belépőjegy: Vásárolható a https://www.bilete.ro/.../halalra-tancoltatott-lany-04... oldalon és a Csíki Mozi jegypénztárában hétköznapokon 11-13 és 17-19 órák között. Helyfoglalás a hargitaneptanc@gmail.com e-mail címen, vagy a 0721486636 telefonszámon.

Csoóri Sándor halálának ötödik évfordulóján idén egy különleges bemutatóval
emlékezhetünk meg a neves íróról.
Novák Péter rendezésében a Nomád Nemzedék Társulat viszi színpadra az 1959-ben
megrendelt darabot. A művet nem kellett aktualizálnia a rendezőnek, hiszen a „Halálra
táncoltatott lány” című darab mondanivalója ma, s mi több örök érvényűen aktuális.
A szerelem csábító édessége, a féltékenység mérge, a tiltás és a dacos ellenállás, a szegénység
valamint a gazdagság, a családi hagyományokért hozott ésszerűtlen áldozatok örök küzdelmei
kerülnek terítékre. A rendező, Novák Péter így vall a darab megszületésének a szándékáról:

„Minél többet őrizni az eredeti írói szándékból,
minél inkább tartani vele a történet sűrűjébe,
különös tekintettel arra a megrázó lírai
környezetre, amiben megszólal.”

Maga Csoóri Sándor számára is kiemelt szerepet kapott ez a mű, éppen ezért esett erre a
rendező választása. Az író ekképpen vallott egykor a különleges dráma létrejöttéről.

Halálra táncoltatott lány

cskép4.jpg

Csoóri Sándor születésének évfordulója alkalmából egy különleges négyállomásos erdélyi turnéval emlékezünk meg a neves íróról.

Novák Péter rendezésében a Nomád Nemzedék Társulat vitte színpadra az 1959-ben megrendelt darabot. A művet nem kellett aktualizálnia a rendezőnek, hiszen a „Halálra táncoltatott lány” című darab mondanivalója ma, s mi több örök érvényűen aktuális.

A szerelem csábító édessége, a féltékenység mérge, a tiltás és a dacos ellenállás, a szegénység valamint a gazdagság, a családi hagyományokért hozott ésszerűtlen áldozatok örök küzdelmei kerülnek terítékre. A rendező, Novák Péter így vall a darab megszületésének a szándékáról:

„Minél többet őrizni az eredeti írói szándékból, minél inkább tartani vele a történet sűrűjébe, különös tekintettel arra a megrázó lírai környezetre, amiben megszólal.”

A budapesti bemutató az író halálának ötödik évfordulóján, 2021. szeptember 12-én, debütált a Magyar Nemzeti Táncszínház színpadán.

A turné helyszínei:

2022. február 3. 19:00 Székelyudvarhelyi Művelődési Ház
2022. február 4. 19:00 Csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Háza
2022. február 5. 19:00 Kolozsvári Magyar Opera
2022. február 6. 19:00 Nagyváradi Szigligeti Színház, Nagyterem

k1.jpg

Egy finom szombati ebéd után jól esik a desszert. Ma délután 15 órától kulturális finomságot kínál a Petőfi Irodalmi Múzeum.

Csoóri-szalon Vecsei H. Miklóssal és Balla Gergellyel vár mindenkit, aki a lírát is szereti, nemcsak a lekvárt. Találkozzunk!

#nomadnaplo #nomadnemzedektarsulat #csoorisandor #csooriszalon

https://youtu.be/QPbdl20Xt-U

2021. december 18.

Párbeszéd sötétben

k2.jpg

Nem tudja a legjobb barátod, mit csináljon szombat délután? Valaki súgja meg neki, hogy Csoóri-szalon Vecsei H. Miklóssal és Balla Gergellyel lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Gyertek!!!

#csoorisandor #csooriszalon #nomadnemzedektarsulat

https://youtu.be/CgrY47DwNtk

2018. december 17.

II. Szászcsávási Magyar Nap

k3.jpg

Pénteken Páva Klub - Csávási Férfi Dalárda és zenekar valamint a Pannónia Néptáncegyüttes közreműködésével.

Ez az idei karácsony előtti utolsó Páva Klub a Fonó Budai Zeneház és a Nomád Nemzedék Társulat jóvoltából.

Ne maradjatok le róla!!!

#nomadnaplo #nomadnemzedektarsulat #fono #pavaklub

2021. december 14.

Csoóri Szalon a PIM-ben

kép4.jpg

Szombaton az őszi félév harmadik szalonjába várunk mindenkit sok szeretettel!

Csoóri-szalon Vecsei H. Miklóssal és Balla Gergellyel

Gyertek és találkozzunk!

#csooriszalon #nomadnaplo #nomadnemzedektarsulat #pim

2021. december 13.

Páva Klub

k5.jpg

Pénteken újra Páva Klubba hívunk minden táncos lábú fiatalt, a Táncolni, zenélni, megmaradni - vendégeink az erdélyi táncházzenészek új nemzedékének B-közepe eseményünkre.

Tartsatok velünk és a Rendek között, vonók mögött zenekarral

Fotó: Harkó Csanád

#pavaklub #FONO #nomadnemzedektarsulat

2021. december 7.

Csoóri Szalon a PIM-ben

kép6.jpg

Vecsei H. Miklós vendége Szirtes Edina Mókus lesz! Gyertek, mert izgalmakban és hegedűszóban nem lesz hiány!

https://www.facebook.com/events/571678897283341

#csooriszalon #nomadnaplo #pim

2021. december 3.

Csillagkapu turné

kép8.jpg

Az októberi Csillagkapu turné csodálatos pillanatait Kerekes Péter kapta lencsevégre! Nézegessétek, szeressétek!

Parapács zenekar Pendely Énekegyüttes-család Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola - ARAMI

#csoorisandor #csillagkapu #nomadnemzedektarsulat #novakpeter #nomadnaplo

2021. november 16.

Páva Klub: Volt egy öregapó...

kép9.jpg

PÁVA KLUB a Fonóban Dr. Salamon Somával

Bartók Béla 1914. áprilisában végzett népzenei gyűjtést Maros-Torda megyében. Útja a Felső-Maros vidékének román népességű területei felől a Marosszéki és Felső-Maros menti magyarság és a szomszédos román népesség nyelvi-etnikai határvonalán keresztül a Nyárád mente magyarlakta területeire vezetett, így bőségesen merített a magyar s a román anyagból egyaránt.

Bővebben: https://www.facebook.com/events/477538303655959

2021. december 3.

Páva Klub a Fonóban - Éri Péterrel és az Erdőfű zenekarral

kép10.jpg

A soron következő Páva klub vendége Martin György nevelt fia, Éri Péter, a Kossuth díjas Muzsikás művésze, valamint Éri Katalin, Éri Márton, Maruzsenszki Andor, Salamon Soma és zenekaruk, az új népzenész-nemzedék egyik legelhivatottabb táncházas bandája, az Erdőfű. Legújabb, kiadás előtt lévő lemezük Martin György kalotaszegi gyűjtőújtainak legszebb gyűjtéseibe ad hiteles betekintést.

Fotó: Martin György és Mátyás István "Mundruc"
Korniss Péter (1972, Magyarvista)

Bővebben: https://www.facebook.com/events/4421576324546351

2021. november 19.

Csillagkapu Hajdúnánáson

kép11.jpg

A Nomád Nemzedék Kft. jóvoltából a produkció térítésmentes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrációs jegyek a művelődési központ információjában igényelhetőek!

A Csillagkapu, Csoóri Sándor, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas magyar költő 2018 májusában megjelenő, összegyűjtött gyermekversei alapján készült produkció, amely egyszerre rendhagyó könyvbemutató és iskolán kívüli tanóra.
A költeményeket népi kultúránk tradíciói, a naptári év ciklikusságához kötődő hagyományaink dramatizálják.

Bővebben: https://www.facebook.com/events/362057862331173

2021. október 17.

Csillagkapu Debrecenben

k12.jpg

Az előadás ingyenes a Nomád Nemzedék Kft. jóvoltából.

A Csillagkapu, Csoóri Sándor, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas magyar költő 2018 májusában megjelenő, összegyűjtött gyermekversei alapján készült produkció, amely egyszerre rendhagyó könyvbemutató és iskolán kívüli tanóra.
A költeményeket népi kultúránk tradíciói, a naptári év ciklikusságához kötődő hagyományaink dramatizálják.

Bővebben: https://www.facebook.com/events/1103365533802478

2021. október 16.

Csillagkapu Derecskén

kép13.jpg

A Csillagkapu, Csoóri Sándor, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas magyar költő 2018 májusában megjelenő, összegyűjtött gyermekversei alapján készült produkció, amely egyszerre rendhagyó könyvbemutató és iskolán kívüli tanóra.
A költeményeket népi kultúránk tradíciói, a naptári év ciklikusságához kötődő hagyományaink dramatizálják.

A játékmester Novák Péter, a Fölszállott a páva műsorvezetője, térben és időben kalauzolja a gyerekközönséget: Hány nap van egy esztendőben? Mire jó a kalendárium? Milyen évszakokat ismerünk? Hát ünnepeket?

Bővebben: https://www.facebook.com/events/965321170715001

2021. október 15.

Csillagkapu Hajdúböszörményben

kép14.jpg

Az előadás keretei észrevétlenül alakulnak ki, ahogyan szereplői is a nézők közül lépnek a játéktérbe; a Fölszállott a páva népzenei, néptáncos tehetségkutató szereplői.

Csoóri évszakokhoz, népszokásokhoz, családjához és emlékeihez kötődő versei, hol dalolva, hol megzenésítve, hol prózában csendülnek fel, ékes anyanyelvünkön tanítva tradíciók elevenségére, megélésük szépségeire.

Bővebben: https://www.facebook.com/events/292527872373358

2021. október 15.

Zenész táncosok, táncos zenészek- Páva klub, majd táncház

kép15.jpg

Martin György, aki nélkül táncos anyanyelvünk java része nyomtalanul eltűnt volna örökre a történelem süllyesztőjében, kiváló érzékkel,- talán először akár hirtelen ötlettől vezérelve, - rögzítette Kalotaszeg táncos idájának, Mátyás István ‘Mundrucnak’ a füttyhanját. A felvétel nem pusztán egy fütyörésző ember egy bekapcsolva hagyott készülék hangján, hanem amellett, hogy minden ízében kiváló muzsika, örök és kézenfekvő bizonyítéka annak, amit Martin rengeteg tanulmányában alá is támasztott, hogy a jó táncos kiváló ismerője a tánczenének.

Bővebben: https://www.facebook.com/events/1467638656955496

2021. október 8.

Csoóri-szalon Vecsei H. Miklóssal és Wunderlich Józseffel

kép16.jpg

Halálra táncoltatott lány - Bemutató

halalra.jpg

Csoóri Sándor halálának ötödik évfordulóján idén egy különleges bemutatóval emlékezhetünk meg a neves íróról.

Novák Péter rendezésében a Nomád Nemzedék Társulat viszi színpadra az 1959-ben megrendelt darabot. A művet nem kellett aktualizálnia a rendezőnek, hiszen a „Halálra táncoltatott lány” című darab mondanivalója ma, s mi több örök érvényűen aktuális.

A szerelem csábító édessége, a féltékenység mérge, a tiltás és a dacos ellenállás, a szegénység valamint a gazdagság, a családi hagyományokért hozott ésszerűtlen áldozatok örök küzdelmei kerülnek terítékre.

Bővebben: https://www.facebook.com/events/1964461027040407

2021. szeptember 12.

Csoóri Sándor Emlékest

kép17.jpg

A költő halálának ötödik évfordulója alkalmából megrendezett emlékest a Kolozsvári Magyar Operában.

Csoóri Sándor (élt: 1930. február 3 - 2016. szeptember 12.) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-, kétszeres József Attila-, kétszeres Magyar Örökség és Herder-díjas magyar költő, prózaíró, közéleti ember, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.

Az estet megnyitja Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke.
Császár Angela és Rátóti Zoltán - színművészek
Parapács Zenekar
Navratil Andrea - népdalénekes
Kalotaszegi Legénytársulat - néptánc
A Kolozsvári Magyar Opera Kórusa, Kulcsár Szabolcs vezényletével
Műsorvezető: Pálfy G. István, újságíró
A műsor anyagát válogatta: Dr. Balogh Júlia.

Bővebben: https://www.facebook.com/events/310069612909824

2021. október 18.

Csillagkapu - Csoóri Sándor emlékműsor gyermekeknek

kép18.jpg

A játékmester Novák Péter, a Fölszállott a páva műsorvezetője, térben és időben kalauzolja a gyerekközönséget: hány nap van egy esztendőben? Mire jó a kalendárium? Milyen évszakokat ismerünk? Hát ünnepeket?
Az előadás keretei észrevétlenül alakulnak ki, ahogyan szereplői is a nézők közül lépnek a játéktérbe, a Fölszállott a Páva népzenei, néptáncos tehetségkutató szereplői.

Bővebben: https://www.facebook.com/events/173355983543081

2021. október 18.

Csoóri Sándor Emlékest - Hagyományok Háza

kép19.jpg

Az Emlékest közreműködői:

Császár Angela és Rátóti Zoltán - színművészek
Parapács Zenekar
Navratil Andrea - népdalénekes
Sánta Gergő, Berecz István, Appelshoffer János - néptáncosok
A Magyar Rádió Kórusa, Pad Zoltán vezényletével
Műsorvezető: Pálfy G. István
A műsort összeállította: Dr. Balogh Júlia

Bővebben: https://www.facebook.com/events/277192372891586

2021. szeptember 22.

Csoóri Sándor Emlékest

kép20.jpg

Csoóri Sándor halálának második évfordulóján emlékezünk Rá egy könyvbemutatóval egybekötött beszélgetésen.

Résztvevők:
Illyés Mária, Duray Miklós, Kodolányi Gyula és Monostori Imre.

A költő verseit Rubold Ödön színművész adja elő, kedvenc népdalait Navratil Andrea mutatja be.

Műsorvezető: Pálfy G. István, az Emlékkönyv szerkesztője.

Bővebben: https://www.facebook.com/events/266625027309376

2021. szeptember 12.

Csillagkapu - Csoóri Sándor gyermekverses kötetének bemutatója

kép21.jpg

A Csillagkapu Csoóri Sándor 2018. májusában megjelent, válogatott gyermekversei alapján készült produkció, amely egyszerre rendhagyó könyvbemutató és iskolán kívüli tanóra: a költeményeket népi kultúránk tradíciói, a naptári év ciklikusságához kötődő hagyományaink dramatizálják.

Bővebben: https://www.facebook.com/events/939723682854512